5 augustus 2019

Marktplaatsen – Market Places

Macht online marktplaatsen neemt toe

(Internationale) marktplaatsen houden de gemoederen van Nederlandse retailers flink bezig. Hoe kunt u het beste met deze platformen omgaan? Wat doet de overheid om een eerlijk speelveld te creëren voor Nederlandse en buitenlandse spelers? En wordt Amazon over een paar jaar ook in Nederland het grootste verkoop/retail platform?

Het is duidelijk dat de toenemende macht van marktplaatsen zoals Amazon, Bol.com, Marktplaats, AliBaba etc. in de toekomst steeds groter zullen worden. Platformen zijn in Nederland nu al goed voor 30% – 40% online non-food retail in Nederland.

iRelevance - Marktplaatsen

Alarmbellen?

Google is met Google Express recent begonnen met het uitrollen van de directe verkoop van producten in de VS en Canada. Amazon bouwt momenteel in Duitsland bij Mönchengladbach, vlakbij de grens, een nieuw distributiecentrum. Het is nog onduidelijk of men daarmee de Nederlandse markt sterker wil benaderen. Alibaba bouwt ondertussen in België een logistiek centrum. Kortom, er vindt momenteel een enorme verschuiving plaats die veel impact heeft op webwinkels.

Voor online retailers is het dus belangrijk dat ze platformen integreren in hun marketing- en kanalenmix en niet alles op één marktplaats zetten. Spreiding in zowel verkoopkanalen als retail platformen is in dezen het verstandigst. Sommige online experts uiten al dat webwinkels failliet gaan als ze niet snel hun businessmodel aanpassen.

Merken zagen in eerste instantie geen brood in marktplaatsen. Deze hebben nu ook in de gaten wat er gebeurt en bieden er steeds meer zelf hun producten op aan. Hierbij ontstaat natuurlijk de uitdaging hoe om te gaan met traditionele retailers, hier ontstaat natuurlijk een spanningsveld.

Voordelen van verkoop via online marktplaatsen

De doelstelling van verkoop via derde partijen is uiteraard om meer omzet te realiseren. Online marktplaatsen hebben dagelijks zeer hoge bezoekersaantallen. Hiermee lift uw bedrijf ook mee op de marketing van deze platformen om zelf een groter bereik te krijgen. De financiële afhandelingen worden door het platform uit handen genomen en aanbieders worden in de regel binnen een paar dagen uitbetaald. Nationaal en internationaal hebben diverse marktplaatsen een goede reputatie, met als gevolg een hoog vertrouwen van de consument.

Mis de boot niet

AliExpress is al bezig met het voldoen aan lokale wetgeving door pakhuizen te openen in West-Europa en achteraf betalen mogelijk te maken. Er komt een enorme retailstrijd aan en wij zitten daar met ons kleine landje middenin. Dit zal ook een gedegen impact hebben op lokale retailers. Het is dus van groot belang om vooruit te blijven kijken en goed op ontwikkelingen in te spelen. Wij nu niet op de trein springt, mist de boot!

Neem vrijblijvend contact op!

Benieuwd wat iRelevance voor u kan betekenen op het gebied van retail platformen c.q. marktplaatsen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via onze website, neem telefonisch contact op of stuur ons een e-mail:
T: 045 – 511 63 56
M: 06 – 37 43 21 51
E: info @ irelevance.nl